MENU

Simona Zábržová

Úvodní strana » Blog » Zákulisí úspěchu

Zákulisí úspěchu

Letošní léto jsem si sáhla na dno svých fyzických i psychických sil. Ve firmě zrovna vrcholili přípravy na Vánoce, kolem mě poletovaly plány za statisíce a k tomu mi celá firma neuvěřitelně rychle roste pod rukama, a když za to jako šéf nesete plnou zodpovědnost, je velmi složité se s tím průběžně vyrovnávat a odfiltrovat nahromaděný stres. K tomu se přidali tři nové ecommerce projekty, které jsme bohužel v rámci digitálního rozvoje v našem oboru nemohli odsunout.

A tak to netrvalo dlouho a začalo semnou bojovat moje vlastní tělo. Na chvilku jsem ztratila úplně sama sebe. Moje pracovní a osobní já vstoupilo do nekompromisního boje. Pamatuju si na moment, kdy jsem se musela zastavit a zamyslet se nad tím, že už vlastně ani nevím, co je dobře a co je špatně a jak mám tuhle situaci vyřešit.

Ze dne na den jsem odjela do Alp a v horách jsem hledala hlavně odpočinek, klid a odpovědi na otázky. Jelikož mám vždy, když někam odjedu tzv. pracovní dojezd (několik dní mi trvá se aklimatizovat, vypnout a nechat mozek i tělo odpočívat), začala jsem hledat zpět své já teprve po týdnu, kdy jsem každý den vyrazila do hor, koukala do zeleně, poslouchala svůj dech, soustředila se jen na sebe a jen na to, co mě naplňuje jsme začala vnímat co se mi reálně děje a začala jsem řešit otázky týkající se vyhoření, přemíry práce, minimum času sama na sebe a podobně. Po návratu jsem se rozhodla duševní i fyzické zdraví nepodceňovat a držet ho za každých okolností na prvním místě. Jaké konkrétní změny jsem udělala?

 

Přírodní léčba

Navštívila jsem léčitelku a nasadila jsem si tříměsíční přírodní léčbu pomocí přírodních kapek. Kapky jsou na přírodní bázi, jsou tedy plné bylinek a dokáží velmi dobře odbourat všechny příčiny i prapříčiny nemocí, kterým vaše tělo fyzicky prošlo. Mimo fyzických nemocí jsou tam také kapky na výživu nervové a cévní soustavy a správné fungování psychosomatiky. Po třech měsících denního užívání můžu potvrdit, že nejsem vůbec nemocná, výrazně se mi zlepšila kvalita vlasů a kůže a mám obecně víc energie. Nedávno jsem byla na testech krve a všechny hladiny se mi srovnaly do ukázkové úrovně.

 

Žádný alkohol a káva

V souvislosti s tím, že jsem nevěděla, co mi přesně je a zda přírodní léčba vůbec zabere jsem vysadila na 3 měsíce úplně alkohol a kávu. První dva měsíce nebylo poznat nic, třetí měsíc se mi rozjasnila pleť a výrazně jsem ztratila všechnu uloženou vodu v těle, kterou jak známo alkohol a kofein zadržuje. Tohle pro mě bylo složité vyloučit, protože když přijdete o kávu, víno a pivo měla jsem někdy pocit, že život je nuda.

 

Psychoterapie

Začala jsem pravidelně jednou týdně na dvě hodiny docházet k psychoterapeutovi. Začátky nebyly vůbec jednoduché, někdy byly na mentální a srdeční úrovni bolestivé, ale postupně s každou další terapií hledáme spouštěče stresu a situací, které si myslím, že bych mohla zvládat lépe. S terapeutem řeším svůj soukromý i pracovní život, protože některé vzorce chování se velmi často prolínají do obou životních sfér. Je to perfektní cesta, která mi pomáhá se vnitřně vyrovnávat se stresem a najít odpovědi na spoustu otázek.

 

Odmítla jsem být k dispozici kdykoliv

Když je něčeho „neomezeně“, ať chcete nebo ne, dřív nebo později vám to omezuje život. Před létem jsem měla sklony být na telefonu, emailu, messenger, whatsapp kdykoliv. Užívání věcí, které mě drželi online v podstatě 24/7 jsem omezila zhruba na 30% své předchozí závislosti. Digitální detox doporučuji každému.  

 

Maximum práce jsem začala delegovat

Nastupovala jsem v době, kdy Giftisimo mělo 50 lidí a z toho tři na centrále. Nyní mám v hlavním týmu 16 lidí. Ve vánočním businesse se ale rozrůstáme na necelých 300 lidí a to vyžaduje jiný způsob řízení firmy.  Je to pro mě velká výzva a učím se to tak trochu „za běhu“, protože mi firma obratově i počtem zaměstnanců roste pod rukama. Každopádně je potřeba delegovat, aby měl člověk čistou hlavu na strategie, vize a řízení firmy. Začala jsem také věřit tomu, že jsem dala dohromady skvělý tým, který dává smysl a má perfektní výsledky. Chyby samozřejmě jsou, ale ty budou vždycky, takže pro mě bylo klíčové přijmout fakt, že nikomu do práce nesmím mluvit.

 

Aspoň jednou denně se zastavím a mám pár minut jen pro sebe

Meditace, joga, wellness, hudba, masáže to všechno mi pomáhá odbourávat nárazový stres. Naučila jsem se třeba každý den minimálně jednou se zastavit a pět minut se soustředit pouze na svůj dech. Jednak se vám v tuto chvíli rozjeté myšlenky a emoce zklidní na maximum a druhak máte dobrý pocit, že se vnímáte. Někdy je potřeba výrazně zpomalit, abyste mohli zase zrychlit.

 

Nezapomínám na přátelé a rodinu

Nebýt sama je v období nárazového stresu další klíčová věc. Ne nadarmo se říká, že za každým úspěšným člověkem stojí jeho partner. Já jsem aktuálně bez dlouhodobého vztahu, proto volný čas věnuji rodině a přátelům a na téma práce se vůbec nebavíme.

 

Problémy vysvětluju s láskou

Tohle jsem se naučila poslední dva roky. Když chci někomu říct něco nepříjemného, řeknu mu to decentně a s láskou. Upustila jsem na maximum od podrážděného tónu a šetřím tím nejen svoje nervy, ale také jsem si díky tomu vybudovala skvělý vztah se zaměstnanci.

 

Na co bohužel zatím nemám sílu je sport. Když už jsem ušla tuto cestu, která mi pomohla transformovat svoji vnitřní potřeby a upravit priority, kde já jsem na prvním místě, věřím, že se brzy dopracuju i k tomu, že budu mít zase čas chodit obden běhat 7 kilometrů. A za mě jedno důležité na závěr: Business nemá osobní život, nenechte ho, aby vám bral vaše já.  

AUTORKA ČLÁNKU

Věnuji se byznysu v České republice přes čtrnáct let. Na svém webu publikuji unikátní články, kde propojuji své zkušenosti z obchodu, marketingu, retailu, ecommerce, psychologie, filozofie a leadershipu.

více informací o mně