MENU

Simona Zábržová

Úvodní strana » Blog » Vlastní podnikání versus korporace

Vlastní podnikání versus korporace

Na LinkedIn mě inspiroval jeden muž, který zvažuje, zda odejít z jedné korporace do jiné korporace, nebo jít na volnou nohu. V korporaci shledává jistotu, ve vlastním podnikání zase výzvu a kus svého srdce. Rozhoduje se mezi rozumem a intuicí.

Co se v nás děje při důležitém rozhodování?

Hlavní dvě emoce, které ovlivňují náš každodenní pohled na svět a kvalitu našeho života jsou strach a láska. Samozřejmě mají spoustu podmnožin a různých variant a intenzit, ale tyto dvě emoce jsou základem naší životní esence.

Strach vychází ze zažitých vzorců z minulosti. Něco se nám v životě nepovedlo, nesplnili jsme očekávání nebo jsme jednoduše selhali a naše nezpracovaná negativní emoce se uložila do našeho podvědomí. Naše mysl má potřebu racionalizovat vše, co kdy zažila a dávat do ní vzorec z dřívějšího nezpracovaného strachu. Protože jsme to nezpracovali, vytáhne to, co si pamatuje a použije to. A tak v této situace přichází na řadu ego, které formou rozumu říká: "Běž do korporace, je to jistota. Tam nemusíš nic řešit, jedeš dál, necháš si své postavení a nemusíš nic riskovat. Je to pohodlné a účinné." Už je téměř rozhodnuto, ale pak se probere intuice, která prostřednictvím jemných vjemů říká: "Dělej, co miluješ, dělej co tě baví, co tě naplňuje a kam tě srdce táhne. Nebude to jednoduché, chce to velkou dávku odvahy a trpělivosti, ale běž."

Hádám se sám se sebou

A takhle to pokračuje většinou několik dnů i týdnů. Člověk si nemůže vybrat. Něco jiného cítí a něco jiného mu říká rozum. Tento boj nás obvykle vychýlí do nerovnováhy. Někoho to dokonce dostane do depresí. Každý se pak rozhodne podle svého přesvědčení. Někdy prostě potřebujeme ještě dostat lekci a tu korporaci si znovu zkusit, jindy zase poslechneme hlas svého srdce.

Jistota neexistuje

Jediné, co je v tomto případě jisté je fakt, že jistota neexistuje. Nikde, nikdy a v ničem. To, co platí dnes, může být zítra jinak. Proto bych na jistotu příliš nesázela. Sázela bych na to, že mysl má potřebu vše uargumentovat na úkor ega. To, co se nyní může zdát jako jistota, může být příčina budoucího vyhoření. Pokud dokážeme pustit strach a odevzdat se intuitivnímu vedení, většinou máme vyhráno. Nečekejme ale zázraky hned. Dostavují se postupně, proto je potřeba vytrvat. A mezitím pracovat sám na sobě. Každý den si strachy zvědomovat a rozpouštět je.

Jak se zbavit strachu?

Na svých terapiích dělám s lidmi tyto cvičení na zvědomování, přijímání, prožití a pouštění strachů poměrně často. Musím říct, že to zabírá. Čím přesněji dokáže člověk pojmenovat své strachy, tím líp se jich může zbavit. Když k tomu přidáme další cvičení, velmi příjemnou meditační formu na posílení intuice, člověk je stále více osvobozen od starých vzorců (strachů) a každé další rozhodování je pro něj jednodušší.

Co když...?

Většinou je náš strach podmíněn slovy co když, kdyby, co kdyby apod. Žádná taková situace "co když" doopravdy neexistuje. Je to jen strach ve vaší hlavě. Co kdyby – to je otázka, kterou začíná stav, který se nazývá iluze. A ta vychází z našeho starého programu. Vy sami si tímto omezujete a blokujete svou intuici. Často úplně zbytečně, protože 98 % strachů, které začínají slovy " a co když" nebo "co kdyby" se nikdy nenaplní.

Vaše realita je taková, jakou si ji uděláte

Všimli jste si, že tam kde je problém, jste vy? Spoluvytváříte realitu a ta bude taková, jakou si ji uděláte. Jestli ji pokryjete rozumem, který vám nasází milion důvodů, proč si vybrat "jistotu" nebo se odevzdáte touze svého srdce, je jen na vás. Každý den máte šanci to změnit. Omezení ze starých vzorců strachu je náš blok, s kterým se vždycky dá pracovat. Intuice je čistá forma toho, co chce vaše srdce. Nezatížená vzpomínkami, minulostí ani podmínkami. Chce to víru v sebe sama, trpělivost a pokoru. 

V životě si můžeme vybrat, jestli budeme žít z minulosti (ze strachů, které se nám prolínají do různých životních situací) nebo z inspirace (z lásky, bez strachů, s nasloucháním našeho srdce). A jaká je vaše volba?

{"ln":"1","id":"34","link":"terapie","name":"Kouč, Terapeut","target":"_blank","content":"Chci se zbavit strachu","type":"object"}

AUTORKA ČLÁNKU

Věnuji se byznysu v České republice přes čtrnáct let. Na svém webu publikuji unikátní články, kde propojuji své zkušenosti z obchodu, marketingu, retailu, ecommerce, psychologie, filozofie a leadershipu.

více informací o mně