MENU

Simona Zábržová

Úvodní strana » Blog » Striptýz strachu

Striptýz strachu

Volala mi kamarádka a řekla mi: „Dala jsem ven dost upřímný článek a teď se bojím negativních komentářů.“ Tak jí říkám, že jestli si za ním opravdu stojí a cítí to tak, není potřeba se bát, protože v každé společnosti nebo firmě existuje vždy 3–5% lidí, kteří nebudou mít vaše názory, službu nebo myšlenky rádi. To je fakt. Těmto lidem nic nevysvětlíte. Mají svoje chápání světa a mají na to plné právo. Takže proč ztrácet čas přemýšlením, zda její poselství chápou, nebo ne.

Stejně tak si každý vezme z článku něco jiného. Jeden si vezme pár slov, druhý bude přemýšlet nad celou myšlenkou a jiného to třeba vůbec nezaujme. Co mi ale zůstalo v hlavě z tohoto rozhovoru je slovo strach. Proč se vlastně bojíme? Pojďme si strach vysléknout do naha.

Kde vzniká strach

Na začátek si řekněme, jak pocity strachů vznikají. Než se člověk rozhodne cokoliv udělat, proběhne v mozku vlna, která vědomému záměru (strachu) předchází. Záměr vychází z nevědomí, kde vznikne idea a teprve následně se pak zvědomí. Jak známo z vědeckých studií, žijeme pouze z 5 % ve vědomém stavu, zbytek našich myšlenek vytváří nevědomí. A to čerpá ze známých vzorců chování. Pokud je tam mezi nimi uložený strach (a určitě je, protože každý se něčeho bojíme), vytáhne ho v danou chvíli a promítne do konkrétní situace.

Kreativní tanečník

Má různé podoby a různou intenzitu. Ale může mít i vzrušující podobu, může si jen tak tancovat kolem tyče (kolem vás) a pomalu vás bude přivádět k extázi. Strach může být tedy i pozitivní, ale obvykle je to jen ve velmi malém množštví případů. Jindy vás zase může dohánět k šílenství. Může vám zrychleně bušit srdce, můžete cítit knedlík v krku nebo se ozve žaludek. Ať je to jakkoliv silné a hluboké, se strachem se dá pracovat.

Nezvaný host

Musí se umět pojmenovat. To znamená, že se mu postavíte čelem, řeknete si, jaké z něj máte konkrétní pocity, na chvíli si je plně zvědomíte a pak se je pokusíte rozpustit. Strachy zmizí, když se je dovolíte přijmout, prožít a pustit. Existují na to různé konkrétní metody, které vás strachu zbaví.

Striptýzová volba

Když si dovolíte přijmout všechny své strachy, prožít tuto emoci naplno bez nějakého vlastního soudu a pustit je, uleví se vám. Stačí si zavřít oči, tento proces jenom pozorovat a být maximálně upřímný sám k sobě. Najednou vám bude jedno, kdo a jak váš článek hodnotí. Protože pozitivní komentář váš obohatí nebo potěší a negativní berete jako názor někoho druhého, který na to má plné právo. Nemusíme se přece líbit všem. Nebo byste se vážně chtěli líbit 7 miliardám unikátních povah a charakterů? Dokonalost neexistuje, vždycky bude pár procent lidí, kteří nebudou souhlasit. Stejně jako ve striptýzovém baru si vybíráte, jestli vám zatancuje blondýnka, zrzka nebo brunetka. Jedna se vám líbí, druhá je průměrná a třetí vás prostě nezaujala. Pak přijde někdo jiný a jeho pořadí bude opačné.

99,9% strachů je pryč

Víte, jak to dopadlo s kamarádkou? Měla 16 pozitivních komentářů a dva neutrální. Žádný negativní. Z toho vyplývá moje oblíbená poučka na závěr: 98% strachů, které máme v hlavě se nikdy nenaplní. Zbývající 1,99 % se dají rozpustit tím, že na sobě pracujete. A co s tím 0,1%? Tomu se říká život. Díky setině procenta, která tam zbyla, cítíme jeho chuť, barvu, vůni a esenci. Pomocí strachů poznáváme sami sebe. A proto si potom naplno užíváme momenty, kdy ho vůbec necítíme. 

Další články autorky

AUTORKA ČLÁNKU

Věnuji se byznysu v České republice přes čtrnáct let. Na svém webu publikuji unikátní články, kde propojuji své zkušenosti z obchodu, marketingu, retailu, ecommerce, psychologie, filozofie a leadershipu.

více informací o mně