MENU

Simona Zábržová

Úvodní strana » Blog » Sim, jsi moc náročná

Sim, jsi moc náročná

Nedávno mi můj kamarád z byznysu říká: „Sim, jsi na lidi moc náročná.“ Podle něj kladu na své okolí příliš vysoké nároky, co se týká inteligence, způsobu myšlení, přímosti, komunikace, loajality. Jenže taková je doba. A já jsem si to nevymyslela. Prostě to přišlo. Doba vyžaduje dívat se hodně dopředu, ale s nejistou budoucností, koukat na věci z analytického i vizionářského pohledu a nabírat lidi, kteří nejlépe vaše cíle exekutivně dotáhnou.

A hlavně – spolupracovat s lidmi, kteří to budou dělat pořádně a budou sami vědět, jak. Ne, že je budete vodit za ruku a ukazovat jim, jak mají práci dělat. Pro dosažení dlouhodobých efektivních výsledků by každý CEO měl mít ve vedení lidi, kteří přichází s vlastními nápady, umí si samostatně poradit a zároveň jsou otevřeni učit se novým věcem.

Spoluvytváření trhu

Dnešní doba je zajímavá v tom, že některé trhy a způsob myšlení o zákaznickém chování musí firmy umět doslova spoluvytvářet. A jak ji můžete spoluvytvářet s někým, kdo nechápe vaše tempo a nastavení? Nemusí ho mít zdaleka tak rychlé jako já, ale musí chápat, proč ty věci dělám, jaké konkrétní kroky dělám a občas se nebát přispět, i za cenu výměny názorů. V případě růstu je ještě nutné myslet na to, že jiný tým lidí potřebujete v případě 30 milionů korun obratu a jiné kolegy v případě čtvrt miliardy.

Digitální kyslík a crossborder

Bushman se na českém i slovenském trhu aktuálně nadechuje pomocí „nutného“ digitálního kyslíku. Je tedy potřeba se poučit z historických chyb, přestat dělat věc pocitově a hlavně položit pevné základy digitalizace. Až se nám to povede (a bez správně smýšlejícího týmu to nepůjde), dalším krokem bude expanze.

Pro crossborder dnes potřebujete naprosto špičkově smýšlející lidi, protože pokud nejste připraveni být třeba dva roky ve ztrátě, nenaplánujete expanzi do detailů - například když ve vašem byznys plánu budou chybět „drobné položky“ typu prodáváme tričko za 30 EUR, ale když ho chce německý zákazník vyměnit, bude nás to stát na poštovném 20 EUR a z hlediska zákaznického servisu by první výměna měla být zdarma, tak se nám to nepovede. Nebo možná ano, ale efektivní dlouhodobý byznys to určitě nebude. 

Ukázat cestu, ale neztrácet čas

V čem jsem taky náročná, je úvaha o samotném nákupním chování. Ano, chci po marketingu, aby uvažoval o jednotlivých cílových skupinách personalizovaně. Jiná komunikace bude s člověkem 30+ a úplně jiná s loajálním zákazníkem 50+. Jestli v tom konkrétní člověk zodpovědný za řízení marketingu nevidí rozdíl, dám mu šanci formou citlivého rozhovoru otevřít toto myšlení, přidám k tomu pár konferencí a workshopů, kde je to detailněji vysvětleno a pokud se ani pak nechytne, musím se s ním rozloučit. Není čas, ztrácet čas.

Zachycení trendů v praxi

Přesto všechno, že jsem v určitých věcech moc přísná, jsem i lidská. Mnoho věcí se mi dá vysvětlit, ale vždy to musí mít konkrétní důvod. A pokud je tím důvodem fakt, že nejste otevření požadavkům dnešní doby, nevidím důvod se vzájemně omezovat. Dlouhodobou hodnotou pro mě není jen ekonomický výkon, ale také pevné základy, na kterých můžete variabilně stavět i za 5 let.

Potřebujeme budovat dvě odlišné, přesto stejně důležité věci – značku i vztah se zákazníkem. I když je retail v Česku zatím stále klíčový, uvědomme si, že roste o 3 % ročně, o 18 % ročně nám roste ecommerce. Je potřeba se tomuto trendu zavčas přizpůsobit, jinak za 5 let nemusíte jako značka být. Není to však o tom, že retail zanikne, stále bude, ale bude vypadat jinak, bude ještě více o zážitcích, poradenství na míru nebo personalizaci. Mimo to je potřeba budovat značku s nezávislostí na příjmu z retailu a eshopu, a příjmy hledat i v jiných kanálech, jako třeba B2B nebo sociální sítě.

Koho potřebuji

Pokud se rozhodnete upevnit pozici značky na trhu a rozvíjet zákaznickou databázi, potřebujete napříč obory adekvátně moderní a myšlením otevřený mix lidí. V základu je to ale stejné. Proto se při spolupráci s lidmi dívám na tyto faktory:

  • Jakou mají chuť pracovat?
  • Jakou mají chuť učit se novým věcem?
  • Jaký mají selský rozum?
  • Jak moc dokáže dotyčný člověk uvažovat technicky a analyticky?

Koho nepotřebuji

Ve vedení firmy nechci nikoho, kdo je v něčem odborném výrazně slabší než já. Občas se stane, že si něco přečtu dřív, na věci se dívám s větším nadhledem, vymyslím jak něco zefektivnit a podobně, ale nemůže se stát, že lidi, kteří jsou pro mě klíčoví, zaměstnám a budu jim říkat, jak mají svou práci dělat. Naopak, oni budou říkat, jak to dělat lépe a já jejich nápady začlením do celkového naplňování vizí a potřeb firmy. Ano, takoví lidi jsou drazí, ale pořád se mi vyplatí pomoct business developmentu a někde ty zdroje příjmu najít, než pracovat s pasivními lidmi.

Pořád si myslíte, že jsem moc náročná? Napište mi: simona@sim-ona.com

AUTORKA ČLÁNKU

Věnuji se byznysu v České republice přes čtrnáct let. Na svém webu publikuji unikátní články, kde propojuji své zkušenosti z obchodu, marketingu, retailu, ecommerce, psychologie, filozofie a leadershipu.

více informací o mně