MENU

Simona Zábržová

Úvodní strana » Blog » Čas se zastavit

Čas se zastavit

Včera mi volala známá. Ptala jsem se, co bude dělat o víkendu. "Měla jsem dělat prezentaci na příští týden, akci zrušili, tak budu muset být s dětmi a manželem." Následovalo několik dalších úvah, jak bude muset změnit svůj život. Já v těch pomyslných změnách vidím příležitosti.

Každá zhruba desátá reklama nám podsouvá myšlenku "kupte si to a to, abyste měli víc času na sebe, na své koníčky a mohli byt více s rodinou." Tak teď si k tomu nepotřebujeme kupovat nic. Přišlo ze dne na den a my jsme nuceni zastavit se, srovnat se s tím a být kreativní ve výplni našeho času. Jaké nás tedy čekají výzvy? Co nás může následující týdny nesmírně obohatit? 

1) Může nás to popostrčit blíž k sobě. Zastavit se, nadechnout se a dostat se do našeho skutečného světa štěstí. Do chrámu, který máme ukrytý sami v sobě. Dotknout se toho, jaké to je být sám sebou v plné přítomnosti. 

2) Může nás vyhnat do přírody místo do parků instantní zábavy. Zavřené prostory umělé zábavy nás donutí vrátit se k Matce Zemi, objevit znovu krásu ticha v parcích a lesích a nasávat čerstvý vzduch. 

3) Může nám to dát čas přečíst konečně knížky, které se nám hromadí poslední roky v knihovně. Může být občas až frustrující dostat vytouženou knihu k narozeninám, nechat ji několik let zaprášenou v knihovně a občas si vzpomenout, že "až budu mít čas, tak se k ní určitě dostanu."

4) Může nám to ukázat, jak je důležitý dotek a objímání. Chybí nám to, chybí to našim dětem. Projev lásky, otevřenosti a síla, kterou dotek reprezentuje. A teď, aniž bychom chtěli, se v ideálním případě nesmíme dotýkat ničeho a nikoho. Doba bezdotyková nám pomůže zvědomit, jak nenahraditelný je pocit objetí. 

5) Může nás učit přemýšlet o jídle a jeho přípravě jako o smysluplném a hodnotném způsobu trávení času. Můžeme se zdokonalit v receptech, zamyslet se nad výživovou hodnotou jídel, vyzkoušet různé kreativní variace a na chvilku si odpočinout od restauračních jídel. 

6) Může nás donutit k tomu, abychom se místo povrchních vztahů soustředili nejbližší okolí. Máme kolem sebe desítky až stovky lidí, žijeme ve vztazích, které mohou být mělké a mohou nám brát energii. Nyní je čas poznat, které vztahy nás inspirují, skutečně nám něco dávají, a které jsou naopak jen důsledkem toho, že jsme si něco neměli čas uvědomit. 

7) Může nás přimět trávit více času s partnery a s dětmi, rodiči, blízkými přáteli a dozvědět se o nich víc, vstoupit na chvíli do jejich světa, který se z velké části odehrává často bez naší přítomnosti.

8) Může nám to otevřít nové možnosti vzdělávání. Nemusíme přece poletovat třikrát do měsíce na offline akcích a networkingu, můžeme se podívat na online videa, přečíst si odborné články, pustit si zajímavý podcast. A nenechat se u toho rozhodit tím, koho jsem zrovna potkal a dlouho ho neviděl, rozebírat novinky a přehltit tak mozek obvykle nepotřebnými informaci. 

9) Může nám to ukázat, jak být sami sebou bez aplikací. Prostě si můžete dovolit všechno vypnout a nenechat se pushovat ničím. Žádnou aplikací, která vám hlídá počet kroků, kvalitu spánku, počítá kalorie nebo vás jakkoli motivuje zlepšit váš život. Nyní si ho můžete zlepšit úplně bez technologií. Vnímat jen sami sebe a své pocity. 

10) Můžeme postupně dohnat roky odkládané resty. Všechno, co má interní nálepku "to počká, až budu mít čas".

 

A co vy? Jak budete trávit následující měsíc?

Napište mi, čím vás nouzový režim obohatil: simona@sim-ona.com

AUTORKA ČLÁNKU

Věnuji se byznysu v České republice přes čtrnáct let. Na svém webu publikuji unikátní články, kde propojuji své zkušenosti z obchodu, marketingu, retailu, ecommerce, psychologie, filozofie a leadershipu.

více informací o mně