MENU

Simona Zábržová

Úvodní strana » Blog » Rovnováha duše

Rovnováha duše

Sim, ty v poslední době jen kveteš.  Slýchávám teď poslední dobou podobné reakce na mou vnitřní transformaci. Je pravdou, že se jako žena cítím nejvíc ukotvená sama v sobě, jak jsem kdy byla. To ale neznamená, že jsem vyhrála. Cesta za rovnováhou je náročný proces. Je to boj ega, duše, těla v době přeinformované a způsobu života, ve kterém nás navádí konzumní způsob života do pekla, protože pak zapomínáme na to podstatné. A tak začneme hledat záchranu všude kolem sebe. Napřed si ale potřebujeme uvědomit, co naši rovnováhu narušuje.

Nadbytek všeho

Jeden z parazitů našeho vnitřního klidu může být nadbytek. V knize Druhá derivace touhy od Tomáše Sedláčka jsem četla úžasnou pasáž: „Nedostatek si musíme uměle vytvářet. Jen v nedostatku je totiž dobrodružství a tím pádem i zábava. Přesyceni v teple domova sledujeme televizní dobrodružství, v němž hrdinové trpí hladem a zimou. Bavíme se cizím nebezpečím, které bychom vlastně rádi sami prožívali. Je to paradox: čím více jsme přesyceni a v bezpečí, tím více budeme poptávat umělou zábavu a plastové nebezpečí. Růst přebytku považujeme za samozřejmost a nedostatek oceníme jen v televizi.“

Společnost konzumu

Dostávám se k nemoci, kterou trpí téměř celé západní společnost. Nedostatek nedostatku. Jeden z narušitelů rovnováhy. Tedy především nedostatek materiální. Jako bychom stále nechtěli přijmout, že z konzumu víc nevytěžíme. Křivka šťastného života se nerovná křivce spojené s navyšujícím se materiálním bohatstvím. Když máte hodně, chcete víc. A chtít víc vytváří nový a nový tlak. I když na nás tento přebytkový syndrom útočí každý den ze všech stran. Jeden příklad za všechny. Peníze nikdy nebyly levnější.  Můžeme vlastnit všechno. A hned. Ale stejně si pak klademe otázku, je to dost? Neměl jsem koupit něco většího, dražšího, prostornějšího? Vždycky, když má někdo podobné pochyby, říkám mu: Jakákoliv materiální touha je jen zkreslená realita toho, co jsme někde venku viděli.  Touha je okolnostmi naučený obraz. To, po čem obvykle opravdu toužíme, je štěstí a duševní klid. To nemá design, prostor, ani cenu. Cena za tento pocit je totiž nevyčíslitelná a tím pádem se jedná o největší bohatství. Jenže, jak ho dosáhnout?    

Jdu si za skutečným štěstím

Koncem minulého roku jsem podstoupila několikadenní psychologický seminář. Návrat k mému zdroji byl bolestivý proces, který započal moji vnitřní transformaci, která se v těchto dnech pomalu dokončuje. Nikdy jsem nebyla z principu materiálně zaměřený člověk, vždycky jsem raději investovala do zážitku nebo poznání než do sebelepší kabelky. Na semináři jsem si uvědomila, jak je důležité odpouštět. Odpustit sobě, lidem kolem sebe, svým rodičům a hlavně těm, kteří mi v životě ublížili. Po návratu ze semináře jsem po několika týdnech začala vnímat svět jinak a měla jsem potřebu se dostat do úplně rovnováhy. Nemohu říct, že se mi povedlo a jsem za celý svůj život vědomě nejdál. Nejblíže k tomu nalézt skutečné štěstí nezatížené vnějším světem. Navazovalo další sebevzdělávání. Začala jsem poslouchat videa, číst knihy a odprošťovat se ze zažitých vzorců.

To, z čeho vychází náš život, je náš zdroj. Vnitřní síla, která je často zakrytá egem. Začala jsem se dívat na každou situaci jako na možnost. Skrze kontrastů totiž poznáváme, co chceme a co nechceme. Nedávno jsem taky slyšela od jednoho známého, že poslední rok příliš často měním práci. No a co. Nemám na to po 7 letech budování a následného prodeje vlastní firmy a vedení dalších dvou firem nárok? Proč bych nemohla něco poznat a změnit to v pravý čas než vyhořím nebo mi to úplně vezme energii?

Přijímám a odpouštím. Chyby neexistují.

Pojďme si dovolit úvahu, že chyby neexistují. Každý jdeme svou životní cestou, kde je občas křižovatka nebo slepá ulička. Bez zabloudění nebudeme vědět, že tato cesta pro nás nebyla správná. Je to zkušenost, ne chyba. A tak jsem se poslední rok hledala. Někdy totiž musíte ztratit sami sebe, abyste se zase mohli najít. Díky hledání jsem se více přiblížila sama k sobě, ke své podstatě. Bez světla nevíme, co je tma. Bez sladkého nevíme, co je slané. Dualita života je o poznání obou světů. A když se pokoušíte přijmout tento úhel pohledu, přijímejte jen s láskou. Přijímejte a odpouštějte. Každá situace je lekce. A dokud se nenaučíte přijímat s radostí a odpouštět, budete sami sebe zbytečně vyčerpávat a život vás bude zkoušet pořád dokola.     

Tvořím si šťastný život

Co pro mě bylo příjemné objevení, byla skutečnost, že jsem se znovu otočila sama k sobě. Byli jsme všichni vychovaní, dívat se na svět směrem ven. Co si ostatní budou myslet, čí očekávání musím splnit, jak se chovat v různých situacích, apod. Přestala jsem plnit očekávání ostatních a začala tvořit. Ale ne tvořit tak, jak se společnosti líbí, a jak se ode mě očekává. Začala jsem tvořit tak, aby to bavilo mě.

Přihlásila do kurzu profesionálního vaření, kamarád mi pomohl najít nový sport, který mě naplňuje, začala jsem víc psát a číst a mnoho dalších věcí. A najednou jsem cítila tu silnou ukotvenost sama v sobě. Tu vnitřní sílu, která zná svou hodnotu bez ohledu na okolí. Mohu vám říct, že není příjemnější pocit, než když se zbavíte strachu a prostě víte, že jste tam, kde právě teď máte být. Že věci se dějí tak, aby vám drželi rovnováhu. A když se s tímhle každý den vzbudíte, je vlastně jedno, co ten den přijde, protože vy víte, že máte sebe a jste jediným autorem vašeho života. A pokud se vám nelíbí, tak ho změňte. Ego bude chvilku prskat a svádět s vámi vnitřní boj. Okolní svět vám bude možná hned od rána cpát marketingové reklamy na „zaručené štěstí“ ve formě propagace věcí, kterých máte určitě nedostatek. Ale vy víte, že jediné, čeho máte nedostatek, je přijímání a odpouštění.

Pro nalezení rovnováhy je základem poslouchat svůj zdroj, tvořit a nezůstávat v emoční stagnaci. Objevovat, prožívat, přijímat a odpouštět. S láskou. A to vám žádná pár minut trvající radost nevynahradí.  

AUTORKA ČLÁNKU

Věnuji se byznysu v České republice přes čtrnáct let. Na svém webu publikuji unikátní články, kde propojuji své zkušenosti z obchodu, marketingu, retailu, ecommerce, psychologie, filozofie a leadershipu.

více informací o mně