MENU

Simona Zábržová

Úvodní strana » Blog » Platforma realizovaných ambicí

Platforma realizovaných ambicí

Často se mě lidé ptají, jak je možné, že mladá žena může úspěšně pracovat ve světě nejistot, nesplněných slibů, velké zodpovědnosti a nekompromisního vyjednávání o podmínkách, cenách, termínech, tedy jedním slovem – v businesse. Odpověď není jednoznačná, ale má jednoho jmenovatele: každý člověk přirozeně hledá lidi, kterým důvěřuje a pokud pracujete v oboru, kde můžete jejich ambice a sny posunout, pak není nic jednoduššího než jim to umožnit. Důvěra je základ jakéhokoliv vztahu, ale v rámci businessu je to samozřejmě mnohem komplexnější. Potřebujete být ekonom, filozof, psycholog a mít sympatie lidí zároveň. Všechno se prolíná se vším, ale základ toho, jak působíte na lidi, se dá naučit. Čeho se tedy při obchodní komunikaci držím?

Win-win

Metoda, prostřednictvím které se naplňují cíle stran hledáním oboustranně výhodných způsobů. Tento pojem je ve vyspělých zemích dobře známý a ve většině z nich se tato metoda také uplatňuje, což ovšem o ČR bohužel neplatí. Business je platforma realizovaných ambicí, a pokud vy sám jste člověkem, který má radost z toho, kdy se druhému něco podaří, pak to zákazník vycítí a je obvykle váš. Zda to dokáže i zaplatit už je druhá věc. Nicméně pro business myšlení ve win-win stylu vám dává značnou konkurenční výhodu.

Pokora

Pokud se ji naučíte, v businesse vám pomůže respektovat druhé. Přirozeně obdivujeme spíše silné a bojovné lidi než ty pokorné, ale právě tam, kde s některými lidmi nesdílíme jejich sny a přání, nám pokora pomůže lépe pochopit. Ano, není to in, ale ano, potřebujeme ji, ačkoliv ji nemusíme dávat nějak zásadně najevo. Stačí, když bude v nás. Pokud vám to dělá problém, přemýšlejte nad tím, že jakýkoliv podnikatel učinil někdy rozhodnutí k odvážném kroku do neznáma a to si zaslouží alespoň malou dávku respektu.

Vděčnost

Nic není samozřejmé. Jistota neexistuje, proto cokoliv pro vás kdokoliv udělá navíc, je potřeba to přijmout s určitou mírou vděčnosti. V businesse to platí dvojnásob, aneb zde platí oblíbená definice: žádný oběd není zadarmo. Pokud umíte být vděční, pravděpodobně vám bude štěstěna v životě přát a pokud budete šťastní, změní se celkově váš stav mysli a tedy i toho, co vyzařujete na druhé. Vděčnost je nejvíce neukojený hlad na světě, proto je to v kombinaci s důvěrou velmi silný základ pro dlouhodobý business vztah.

Beze strachu

Ačkoliv by si to některé subjekty přály, 7 miliard jedinečných osobností se nikdy nevejde do tabulek. Nikdy nebudete stejní jako někdo jiný. V businesse tedy naslouchejte, nebojte se říct, že nevíte, mluvte jazykem druhé strany a hoďte strach za hlavu. Pokuste se vzdát strachu a pochybností. Ano, není to jednoduché, čím více je člověk inteligentní, tím více pochybuje. Strach vám ale nepomůže, při nejhorším si se zákazníkem nesednete a nic z toho nebude. Ale vy se poučíte a jdete dál. Výzvy jsou pro každý úspěšný business samozřejmostí, proto je přijímejte s otevřenou náručí.

Pozitivní myšlení

Zní to jako klišé, ale zejména v postkomunistických zemích je negativní myšlení dáno dlouhodobou historií, kde se neustále vštěpovalo lidem, že všechno, co je jinak, je špatně. Ačkoliv trend závisti, lenosti a přijímání více úhlů pohledu se pomalu zlepšuje, bude to ještě trvat dlouho, ale vy máte možnost se tomuto stylu myšlení vyhnout. A pokud jste pozitivní, příjemní a naleznete v sobě vnitřní rovnováhu, zákazník to z vás cítí a je dost možné, že vaše přítomnost se pro něj po té stane návyková. Což z business pohledu vůbec není špatné, není totiž nad dlouholeté business vztahy.

Tenký led 

Důvěru si také lépe pojistíte zkušenostmi. Pokud máte zkušenosti a kombinujete je s vkusným humorem, můžete si dovolit balancovat na tenkém ledě. Berete-li život s nadhledem, máte lehce drsný, ale vkusný humor, umíte balancovat na tenkém ledě, ale zároveň jste ochotni střídat trpělivost s lehkým tahem na branku, bude váš business pravděpodobně úspěšný.

Zda to zákazník zaplatí? Pokud vám důvěřuje a vy ho navíc odměníte těmito způsoby otevřeného jednání, tak ano. A pokud ne, pak je otázka na vás: Chcete vy s tímto člověkem vytvářet platformu realizovaných ambicí?

AUTORKA ČLÁNKU

Věnuji se byznysu v České republice přes čtrnáct let. Na svém webu publikuji unikátní články, kde propojuji své zkušenosti z obchodu, marketingu, retailu, ecommerce, psychologie, filozofie a leadershipu.

více informací o mně